Ainutlaatuinen Aallon Terassitalo

Arkkitehti Alvar Aalto oli hyvä ystävä Ahlströmin pääjohtajan Harry Gullichsenin ja tämän vaimon Mairen (o.s. Ahlström) kanssa.

Aino ja Alvar Aalto, Nils-Gustaf Hahl sekä Maire Gullichsen perustivat yhdessä Artekin vuonna 1935. Harry Gullichsen antoi Alvar Aallolle tehtäväksi tehdä rakennus- ja kaavasuunnitelmia Kauttualle. Ensimmäiset suunnitelmat ovat vuodelta 1937. Niissä on hahmoteltu alue, jossa rakennuskanta jakaantuu yhteen kerrostaloon ja matalampiin yksiköihin. 

Kaikkia suunnitelman vaiheita ohjasi pyrkimys hyödyntää jyrkän rinteen suomia, dramaattisia mahdollisuuksia. Lopulta vain yksi alun perin suunnitelluista neljästä Porrastalosta eli Terassitalosta ehti valmistua ennen sotaa vuonna 1939. Porrastalon ideana on, että alempien asuntojen katot ovat ylempien kerrosten terasseja. Rakennus on nelikerroksinen, betonirunkoinen tiilirakennus, joka on sijoitettu puhtaaseen mäntymetsään niin, että näköalat kaikista asuinnoista ovat upeat.

Terassitaloon on mahdollista päästä tutustumaan seuraavasti: http://www.eura.fi/fi/palvelut/kulttuuri/t-/info-----.html tai varaamalla opastuksen ryhmälle Kauttuan Klubilta.