Villa Mairea – modernismin helmi

Ruukkialueen rakennuksista kansainvälisesti kuuluisin on Villa Mairea, joka valmistui syksyllä 1939, hieman ennen talvisodan alkamista Maire ja Harry Gullichsenin edustuskodiksi. Edistysmielistä ja ennakkoluulotonta pariskuntaa kiinnosti modernismin puhdaspiirteinen ilmaisu. Rakennuksen suunnittelivat Mairen ja Harryn ystävät, Alvar ja Aino Aalto, jotka saivat Maireassa tilaisuuden vapaaseen ja kokeilevaan suunnitteluun. Näissä otollisissa olosuhteissa syntyi ainutlaatuinen kokonaistaideteos, joka nykyisin luetaan 1900-luvun arkkitehtuurin kansainvälisiin huipputeoksiin. Mairean sisustuksen suunnitteli Aino Aalto.

Villa Mairealla oli alusta alkaen monta roolia: se oli edustuskoti ja lapsiperheen koti, Mairen taidekokoelman koti sekä koti, jossa Maire ja Harry Gullichsenin ystävät saivat nauttia isäntäparin vieraanvaraisuudesta. Vuosien saatossa talossa on vietetty monia juhlia, ja vieraiden joukossa on ollut runsaasti eri alojen huippuammattilaisia muusikoista kuvataiteilijoihin sekä kotimaasta että ulkomailta.

Maire Gullichsenin elämäntyön kautta Villa Mairea kytkeytyy monin tavoin maamme taidelaitoksiin ja muotoilualaan, esimerkiksi huonekaluliike Artekiin ja Galerie Artekiin, Vapaaseen taidekouluun ja Porin taidemuseoon, joiden perustamisessa hänellä oli ratkaiseva osa. Villa Maireassa on mahdollista vierailla ennakkovarauksesta. Lisätietoa vierailusta http://www.villamairea.fi
 

Villa Mairea 80 vuotta -näyttely Noormarkun Klubilla

Tervetuloa tutustumaan Villa Mairea 80 vuotta –näyttelyyn Noormarkun Klubille (os. Laviantie 14).
Näyttelyyn voi käydä vapaasti tutustumassa ravintolan auki ollessa.

Haluamme näyttelyllä tuoda Villa Maireasta esille rakennuksen lisäksi ihmiset. Maire Gullichsen oli sydämellinen ja vieraanvarainen ihminen, jolla oli suorastaan uskomaton verkosto. Tämän verkoston ihmiset olivat hänen ystäviään, eivätkä vain tuttavia.

Näyttelyssä tuodaan esille juuri niitä taiteilijoita, jotka ovat viettäneet aikaa Maireassa Mairen vieraanvaraisuudesta nauttien ja samalla taidetta tehden. Teokset ovat Mairea-säätiön kokoelmista. Lähes kaikki näyttelyssä olevat teokset ovat ensimmäistä kertaa esillä, ja tekijöiden joukossa on henkilöitä, jotka ovat nykypäivänä melko harvoin esillä.